Leasing: De Basis
De vraag naar leaseoplossingen neemt nog steeds stevig toe in de Nederlandse markt. Hiermee krijgen wij ook steeds meer vragen over lease. Met dit blog ga ik in op de Nederlandse lease markt en de twee basis vormen: operational en financial lease binnen de B2B markt.
Wat is leasing? Lease of leasing is een vorm van krediet waarbij de kredietverstrekker (“lessor”) bedrijfsuitrusting, bedrijfsmiddelen of duurzame consumptiegoederen financiert en deze gedurende een vooraf overeengekomen termijn en tegen een vaste vergoeding ter beschikking stelt van de kredietnemer (“lessee”). Lease is een vorm van objectfinanciering. Dat wil zeggen dat de financiering gebaseerd is op een onderpand.
Leasing is een steeds belangrijkere bron van financiering voor het bedrijfsleven en bestaat naast o.a. de bancaire financiering, crowdfunding en investeringsmaatschappijen. De Nederlandse vereniging van leasemaatschappijen (NVL) meldt dat er in Nederland €7,25 miljard aan nieuwe leasecontracten werd gesloten in 2023, een stijging met 4,8% tegenover het jaar 2022. Ook in 2024 zet deze groei door, waarmee de leasemarkt nog steeds een stijgende lijn laat zien in Nederland. De leasemarkt groeit aanzienlijk sneller dan de financieringsmarkt als geheel en hiermee speelt leasing een steeds belangrijkere rol in Nederland.
De sterke groei van de leasemarkt heeft uiteraard ook zijn redenen. Met leasing creëren ondernemers ruimte om te ondernemen. Met behoud van een gezonde balans en voldoende cashflow kunt u maximaal investeren om uw groei waar te maken en houdt u financiële speelruimte voor de toekomst. Of leasing aantrekkelijk is qua voorwaarden en tarifering hangt van het object maar ook zeker van de balans en de rentabiliteit van de klant af. Leasing is bij uitstek geschikt om bedrijfsmiddelen te financieren waarbij de financiering aan sluit op uw afschrijvingstermijn.
In de basis zijn twee vormen van lease te onderscheiden:
Financial lease: dit is de meest eenvoudige vorm van leasing en is vergelijkbaar met een annuïtaire lening. U koopt een object (de onderhandeling over de prijs en eventuele extra’s doet u zelf) en de leasemaatschappij financiert dat voor u middels een geldlening. U wordt i.i.g. economisch eigenaar van het object waarop de leasemaatschappij een hoogst gerangschikt pandrecht neemt. Hiermee komt het object bij u op de balans en kunt u o.a. afschrijven op het object en komt u mogelijk in aanmerking voor toepasbare subsidies.
Operational lease: In deze variant koopt de leasemaatschappij het object en verhuurt dit aan u. In de regel voert u ook bij deze vorm zelf de onderhandeling over de prijs en eventuele extra’s. Mocht u het object willen behouden voor uw onderneming dan kunt u, afhankelijk van de afspraken die u maakt, het object aan het einde van de looptijd voor een vooraf afgesproken bedrag kopen (“koopoptie”) of bepaalt de dan geldende marktwaarde de koopprijs (“fair market value”). Let op: hier zijn zeer veel variaties op. Soms lijkt iets op het eerste gezicht mooier dan het de werkelijkheid is.
In een volgende blog zal ik ingaan op de overgang van bezit naar gebruik binnen de lease wereld.
Hebt u nog vragen of wilt u met SDF Lease & Finance in gesprek over uw organisatie en haar financieringsmogelijkheden? Neem gerust contact met mij op!